2010. január 22., péntek

Bébirépás cukkiniragu, reform "csokis"süti

Sok mindent főztem az elmúlt időszakban, amíg nem jelentkeztem, de most leginkább a tegnapi vacsorát szeretném megosztani veletek.

Bébirépás cukkiniragu

Egyszervolt, hol nem volt, volt a hűtőben két cukkini, amit Sz javaslatára már kedden le kellett volna fagyasztanom (ill. előzőleg kideríteni, hogy kell cukkinit fagyasztani), de elfelejtettem. Így tegnap ezzel kellett kezdeni valamit.

Pici olajon hagymát pároltam, rádobtam a meghámozott, kockára (ok, negyedkörcikk, vagy mi:)) vágott cukkinit, meg egy csomó bébirépát, annyi vizet, hogy ellepje, sót, borsot, kurkumát, petrezselymet, köményt, szerecsendiót, és puhulásig főztem fedő alatt, majd egy pici keményítővel besűrítettem. Kész. Rizs volt hozzá, meg Sz-nek hamburger húspogácsa, mert nagyon éhes volt:D És akkor ez itt a reklám helye, sokszor vettünk már mirelit hamburgerpogácsát, de nem igazán jöttek be Sz-nek (én ugye nem eszem marhahúst). De most a kék-fehér csíkos áruház színes sajátmárkás termékét vettük, 99%marhahússal, és állítólag ez jó! Az ára sem vészes, ha jól emlékszem 1500 körül volt egy kiló.

Reform csokis süti

Szerdán Pesten jártunk rokonlátogatáson. Nagy családi ebéd, aminek a vége hatalmas sütizésbe torkollott. Cukrászdai sütikkel. Amik tartalmaznak minden olyan gyönyörű, és eszméletlen finom dolgot, amit én nem ehetek. Szóval az egész család falta a szebbnél szebb csokis, gesztenyés, tejszínes, vaníliás, krémes, diós, mákos, gyümölcsös, stb csodákat, én meg nagyokat nyelve vettem mégegy szelet húst rizzsel (mert persze a többieknek készített lasagnából se ehettem...), miközben majd meghaltam a sacher tortáért...

Hazaérvén elhatároztam, hogy toll mindenki fülébe, sütök én magamnak csokicsodát. Sütöttem is:D

15dkg cukrot elkevertem 1 vaníliás cukorral, és 6 ek karobporral. Ehhez adtam 1dl olajat, és simára kevertem, majd 2,5 dl vízzel, és 3ek ecettel is. Egy másik tálban elvegyítettem 25 dkg lisztet (fele sima, fele teljeskiőrlésű tönköly) egy csomag sütőporral, meg egy pici szódabikarbónával, és hozzádolgoztam a folyékony keverékhez. Sütőpapírral bélelt tepsiben 18 fokon tűpróbáig sütöttem. Ez több tej-, és tojásmentes piskótarecept egybedolgozása, de a krém, az abszolút saját kreálmány:)

Éppen ezért nem is tudok mennyiségeket megadni... valamennyi vizet (kb amennyi krémet szeretnél kapni), karobporral, cukorral, és egy vaníliás cukorral felforraltam(itt a cukornál én kóstolgattam, hogy tudjam, mennyi kell bele, a karob önmagában is édeskés picit!), majd a tűzről levéve belekevertem egy kevés búzadarát, éppen annyit, hogy ne ettől legyen sűrű, de adjon neki tartást, visszatettem a tűzre, és mikor a dara megdagadt, egy kevés keményítővel elkevert vízzel besűrítettem.

A kész piskótát félbevágtam, megkentem baracklekvárral, majd a krémmel, és kész:) Csupa"csoki", csupakrém, és ráadásul kevésbé egészségtelen, mint a cukrászdai társai. Ok, mondhatjátok, hogy kevésbé finom is, de egyrészt azért finom, másrészt meg én, aki kb évtizedek óta (kb egy hónapja, de nekem többnek tűnik:D) nem ettem semmi klasszikus édességet, maga volt a csoda:D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése