2010. január 7., csütörtök

Kenyér

Régóta kacérkodom a kenyérsütés gondolatával, volt is néhány (sikertelen) pórbálkozásom a múltban. Elég nehéz helyzetben vagyok, mert nem jön be nekem a kenyérsütőgép, és nem szeretem az olyan dolgokat, amikkel sokat kell pepecselni, és sokáig tart, míg elkészülnek. Most viszont találtam egy olyan receptet, ami egyszerű, nem kell hozzá semmi extra dolog, jól variálható, és nem mellesleg nagyon finom!

Amire szükség lesz:

45 dkg Graham liszt
3dkg élesztő
2 tk só
1ek cukor
kb 2 dl víz (nekem kicsit több kellett)

A hozzávalókat én simán kézzel összedagasztottam, amíg jó kis edénytőlelváló, cuppogós nem lett, majd radiátoron, letakarva, kb 1,5 óra alatt megkelesztettem. Amikor már jó nagyra dagadt, óvatosan át kell gyúrni, cipót formálni belőle, bevagdosni a tetejét, sütőzacskóba tolni, és 185 fokos sütőben 50 perc alatt szép ropogósra sül.

Először tettem bele egy csomó apróra vágott olívabogyót(még mindig van a nagy üvegből:D), de így Lehel nem ette meg, úgyhogy tegnap csak simán csináltam. Illetve dupla adagnak indult, de nem volt annyi lisztem, így szimpla lett, de ezt elfelejtettem közben, és beletettem egy egész élesztőt, nem ártott neki:) Ki fogom még próbálni fokhagymásan, és magokkal is.

És valami eszméletlen jó érzés leülni, és az általad sütött, friss, gőzölgő kenyérből vacsorázni:)

2 megjegyzés:

  1. nyami:) Miért kell sütőzacsiba tenni? Nem elég egy tepsi?

    VálaszTörlés
  2. Igazság szerint ezt írta a recept, én meg még nem próbáltam ki nélküle:) De ki fogom, mert 2 naponta egy sütőzacsi elég nagy luxus, meg jó sok szemét:)

    VálaszTörlés